CHP Lideri Özgür Özel: “Kürtler de Bizim Türkler de Bizim, Aleviler de Bizim Sünniler de Bizim”
Ocak 3, 2025CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kars’ta…
Ocak 4, 2025CHP Lideri Özgür Özel Kars Boğatepe Köyünde: “İktidarımızda Kente Göç Yerine Köyler Kıymetlenecek”
“TÜRKİYE’NİN VE DÜNYANIN EN GÜZEL PEYNİRLERİ BURADA ÜRETİLİYOR”
“KOOPERATİFÇİLİK HAREKETİYLE BU KÖY GERİYE GÖÇ ALIYOR”
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Kars’a bağlı Boğatepe köyünde Zavot Kadın Kooperatifini ziyaret etti. CHP Lideri Özel burada yaptığı konuşmada, “Köyde bizi ağırlayan herkese teşekkür ediyoruz. Bilgileri bizimle paylaşanlara teşekkür ediyoruz. 2025 yılının ilk günlerinde, Ardahan’da, Kars’ta, Sarıkamış’tan sonra da Erzurum’da olacağız. Tabii buralara gelmişken sadece il merkezlerine değil ilçelerimize ve önemli köylerimize de uğramak istedik. Boğatepe köyü bizim çok eskiden beri hikayesini bildiğimiz çok önemli bir köy. Rus işgalinde kaldığı sırada peynir üretimine yönelik olarak birtakım Ruslarda olan bilgilerin buraya geçmesi, burada mandıralar, imalathaneler kurulması, daha sonra toprakların kurtarılmasından sonra da bu geleneğin devam ettiği bir köydeyiz” dedi. Özel, şunları söyledi:
“YILLAR ÖNCE EKİLEN TOHUMLAR HER FIRSATTA FİLİZ VERMİŞ”
“Tabii biraz önce İlhan Beyin ifade ettiği gibi partimizin ikinci Genel Başkanı, ikinci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’nün geldiği, kaldığı, hatta kendisine armağan edilen bir gravyeri komutan üzerinden bölgedeki askerlere armağan ettiği, yani alıp da kendi mutfağına götürmediği, her zamanki İsmet Paşa davranışıyla, buradaki Mehmetçiğe ikram ettiği tarihi bir yaşanmışlığı var. Tabii süreç içinde bu birikim çok farklı deneyimlere de dönüşmüş. 1970’lerde köy kooperatifçilikle ön plana çıkmış. Daha sonra bu bina o dönemde, kooperatifçiliğin komünizmle özdeşleştirildiği süreçlerde saldırıya uğramış, yıkılmış. Yeniden yapılmış. Ama birlikte yaşamak, birlikte üretmek, birlikte kazanmak, solun, sosyal demokrasinin en önemli değerlerinden olduğu için bu topraklara yıllar önce ekilen o tohumlar her fırsatta filiz vermiş. Bu sefer de köyde yaşanan bir büyük acıdan, trafik kazasından sonra köyde yeniden bir kooperatifçilik hareketi başlamış. Bu sefer kurucularının bir kısmının kadın olduğu sonra da şimdi önemli bir miktar üyesinin, üyelerinin yüzde 75’nin kadın olduğu, kadın kooperatifine dönüşmüş. Burada hiç şüphe yok ki binlerce yıllık birikimle, 100 yıldan fazla bu köydeki deneyimle, Türkiye’nin ve dünyanın en güzel peynirleri burada üretiliyor.”
“İSTİSNA TANINAN, DÜZENLEME YAPILAN ÇOK ÖZEL BİR NOKTA”
“Bu tabii sadece bizim söylememizle olacak bir şey değil. 23 bin yabancı ziyaret alan köy, dünyada iki tür peynir var. Biri daha tatlı, biri daha tuzlu. Oysa ki buradaki gravyer peynir tam onların ikisinin arasında. Herkesin aradığı damak tadını sunan, en kaliteli süreçlerle üretilen, Avrupa Birliği’ne girme sürecinde özellikle efendim büyük peynir imalathanelerinden istenen, yüksek standartların istenmesiyle bir ara, ‘Acaba bu iş burada yapılamayacak mı?’ diye düşünülüp, daha sonra bunların geleneksel üretim oldukları ve korunmaları gerektiği için Türkiye’ye istisnalar tanınan ve kanuni düzenlemelerin yapıldığı çok özel bir noktadayız. Burada biz müzeyi gezdik, üretim süreçlerini dinledik, tattık. Büyük bir misafirperverlikle de karşılandık. Bu köyün elbette bizden beklentileri de var. Ama beklentileri kendilerine dönük beklentiler pek sınırlı. Burada ısıtmayla ilgili bazı talepleri var. Buraya doğalgaz gelse her şey daha kolay olur, daha ucuz olur filan ama belli talepleri var ama esas talepleri buradaki modelin Türkiye’ye örnek olması. Kadın işgücünün, emeğinin değerlendirilmesi. Kooperatifçilik hareketiyle bir şirket mantığı yerine birlikte üreten, birlikte kazananların kendi köylerinden göç vermek yerine göçü geri döndürmeleri. Bu köy zamanında 80 hanelere kadar gerilemişken şimdi tekrar göçü geri kazanıyor. Bütün köyler göç verirken, bu köy geriye göç alıyor.”
“1970’LERDE ECEVİT’İN KOOPERATİFÇİLİK HAREKETİ VARDI”
“Cumhuriyet Halk Partisi’nin 1970’lerde kooperatifçilik hareketiyle, köy kentlerle, Ecevit’in özgün hayata geçirdiği, geçiremediği çok sayıda projesiyle aslında Anadolu’nun değerlerini yerinde korumak ve güçlendirmek vardı. O günden bugüne bir piyasa ekonomisinin hâkim olduğu süreçler yaşandı. Şimdi Cumhuriyet Halk Partisi bu iyi modelleri, çağdaş üretim ve yönetim anlayışı ile yeniden kıymetlendiriyor. Ümit ediyoruz ileri iktidarımızda elbette şehirde yaşamak isteyenler şehirde yaşayacaklar. Elbette kalkınmacı çok önemli politikalarımız Türkiye’yi kalkındıran, büyüten yüksek teknolojiye dayalı bir kalkınma stratejimiz olacak ama köylerin kentlere verdiği niteliksiz ve mutsuzluk, yoksulluk, işsizlik üreten göç yerine buralarda köylerin kültürlerinin, Anadolu’nun kültürlerinin yetkinliklerinin, yeteneklerinin, deneyimlerinin yeniden güçlendirildiği ve yeniden kıymetlendirildiği süreçlerin de hem mikro krediler anlamında, hem de devletin buraya bakış açısı anlamında her türlü teşvik ve güçlendirme anlamında bakacağız.”
“ÖĞRENME VE PROJELENDİRME ZİYARETİ”
“Bu anlamda Boğatepe köyü ziyareti bizim için hem bir dinlenme hem bir öğrenme hem de geleceğe dönük olarak bir projelendirme anlamında son derece kıymetli bir ziyaret olmuştur. Hem Kars İl Başkanımıza, yönetimine, belediye başkanlarımıza, köyümüzün kıymetli muhtarına, büyük bir faciadan sonra bu köye göç vermek üzere geriye dönen İlhan Beye, çok değerli annemize, Zümran Anamıza çok teşekkür ediyoruz. Bugünün bu vaktinde bizi takip eden ve bu köyün hikayesini Türkiye’ye duyurmak isteyen değerli basın mensuplarına da yürekten teşekkür ediyoruz. Hepiniz sağ olun, var olun.”