Özel, Öğrenci Yurt ve Misafirhanelerine Kamu Kurumları tarafından Yapılan Yardımların Araştırılması İçin Önerge Verdi
Nisan 25, 2016CHP Bu Ülkenin Birleştirici Harcıdır…
Nisan 26, 2016CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Amasya’da Yeni Çeltek’te işçilerin verilen sözler üzerine açlık grevine son vermesinin ardından TBMM Başkanlığı’na bir kanun teklifi sundu. Özel, “Soma A.Ş.’nin sicili işçiye verip de tutmadığı sözlerle çok bozuk. Soma A.Ş.’nin sözüne itibar etmek yerine rödovans sözleşmesinin gereğini yapmayan Soma A.Ş.’den buranın alınıp TKİ’ye devrini doğru buluyoruz” dedi. Özel’in, Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer ile birlikte imzaladığı kanun teklifinin gerekçesinde, “Bu madde ile 3 ay sözleşme yükümlülüklerini yerine getiremeyen rödovansçıların sözleşmelerinin feshedilmesi, ilgili maden sahasının Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nca işletilmek üzere devralınması ve devralınan maden sahasında çalışmakta olan işçilerin bütün hak ve alacaklarının saklı olmak koşuluyla Türkiye Kömür İşletmesi Kurumu kadrolarına geçmeleri amaçlanmıştır” denildi.
BİZİ KURTARIN
CHP’li Özel, Amasya’nın Suluova ilçesindeki Yeni Çeltek maden ocağında hafta sonu incelemelerde bulunarak açlık grevindeki madencileri ziyaret etmişti. Özel, “Yeni Çeltek’te Soma A.Ş.’nin ne kadar acımasız olduğunu gördük. Soma’da 2 bin 800 işçiyi cep telefonu mesajıyla işten çıkarmıştı, burada da işçileri çalışmaya gitmeye zorluyordu. Soma’ya işçiye ihtiyacın varsa neden Soma’daki işçileri işten çıkarıyorsun. Esas yapılan Yeni Çeltek’teki işçilere mobbing uygulamak, Soma’dakilere de gözdağı vermekti. İşçilere zorla bir belgeye imza attırıp, o belgeyi aleyhine kullandılar. Yerin 600 metre altına indik. Kapıda annelerle ve eşlerle konuşmuştuk. Hepsi kandırıldıklarını söylüyordu. İşçiler, ‘yüzde 80’imiz AKP’lidir ama buraya bir tane iktidar milletvekili gelmedi’ diyorlar. İşçilerin temel talebi ‘Bizi Soma A.Ş.’den kurtarın.'” ifadesini kullandı.
BAKAN YARDIMCISI İLE GÖRÜŞTÜ
Enerji Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun ile de temas kurduğunu, konunun önemini anlattığını, bu görüşmeden saatler sonra Yeni Çeltek’te verilen sözler üzerine açlık grevine son verildiğini anlattı. Açlık grevinin sona ermesine karşın TBMM Başkanlığı’na Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer ile birlikte bir kanun teklifi verdiklerini anlatan Özel, “Soma A.Ş.’yi işçiye verip de tutmadığı sözlerle sicili çok bozuk. Tazminatların ödenmesinde de diğer bütün süreçlerde de bunu yaşıyoruz. Hiçbir işçiyi işten çıkarmayacağının garantisini verdikten bir ay sonra 2 bin 800 işçiyi işten çıkarmıştı. Soma A.Ş.’nin sözüne itibar etmek yerine rödovans sözleşmesinin gereğini yapmayan Soma A.Ş.’den buranın alınıp TKİ’ye devrini doğru buluyoruz. Soma A.Ş.’den bir şey beklemek doğru olmaz” diye konuştu.
İŞÇİNİN ALINTERİ İÇİN DÜZENLEME YAPILMALI
TBMM Başkanlığı’na sunulan teklif, Maden Kanunu’nda değişiklik öngörüyor. Teklifin gerekçesinde şunlar kaydedildi:
“301 madencimizin hayatını kaybettiği Soma Faciası, madencilerin çalışma koşulları, işçi sağlığı ve iş güvenliği için bir milat olması gerekirken faciadan bugüne Türkiye’nin hiçbir madeninde işçi sağlığı ve iş güvenliği acısından bir arpa boyu yol alınmamıştır.
O madenlerden biri Amasya’nın Merzifon ve Suluova ilçelerinde faaliyet gösteren Yeni Çeltek Maden Ocağı İşletmesidir. 301 işçimizin hayatını kaybetmesine neden olan facianın sorumlusu Soma Holding’e ait Gürmin Enerji A.Ş. tarafından işletilen Yeni Çeltek Maden Ocağı’nın kapatılması ve madende çalışan işçilerin Soma’daki tesislerde zorla çalıştırılması gündeme getirilmiştir. Yeni Çeltek Maden Ocağı’nda mağdur edilen işçiler anayasaya aykırı bir şekilde angarya ile karşı karşıya bırakılmaktadır. Maden sektöründeki yasal düzenlemelerin yeraltında çalışan işçinin hakkını, hukukunu koruması gerekmektedir. Devletin kaynakları korunurken işçinin alınterinin karşılığını alması için gerekli düzenlemelerin yapılması elzemdir. Soma faciasını yaşatan şirket oradaki sorumluluklarını nasıl yerine getirmedi ise bugün madenleri işleten birçok şirket işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili önlemler bir tarafa rödövans sözleşmesinin dahi gerekliliklerini yerine getirmemektedir. Bu noktada rödövans sözleşmesinden kaynaklı yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmelerin sözleşmelerinin feshedilmesi gerekmektedir. Bu madde ile 3 ay sözleşme yükümlülüklerini yerine getiremeyen rödovansçıların sözleşmelerinin feshedilmesi, ilgili maden sahasının Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nca işletilmek üzere devralınması ve devralınan maden sahasında çalışmakta olan işçilerin bütün hak ve alacaklarının saklı olmak koşuluyla Türkiye Kömür İşletmesi Kurumu kadrolarına geçmeleri amaçlanmıştır.”